Fotografia kulinarna operuje bardzo mocnym orężem jakim jest estetyka fotografii.  Jej głównym celem jest oczywiście zaangażowanie do pracy naszych kubków smakowych, czyli wzbudzenie apetytu.  Obok naturalnych preferencji smakowych odbiorcy, musimy również liczyć się z gustem wizualnym odbiorców. Dla fotografa, zdjęcia potraw muszą przede wszystkim wyglądać atrakcyjnie i naturalnie.  Zrobię kilka sztuczek z twoimi potrawami aby przykuć uwagę ich odbiorców. Sam proces fotografii potraw nie odbiega znacząco od fotografii reklamowej, w której tak samo istotne jest światło, co kadr, temperatura barwowa jak i post produkcja w której wyciągamy pewne szczegóły z mniej oświetlonych przestrzeni. Potraw jest wiele ciepłe, zimne, stałe i płynne, pachnące i rozpływające się – niewielu jest w stanie podnieść te cechy w widoczny sposób. Faktycznie przy fotografii trudno mówić o zapachu czy smaku, ale zawsze możemy operować pewnymi dodatkowymi akcesoriami, dodatkami, które nie tylko uzupełniają scenerię fotografii kulinarnej, ale mają jednocześnie ułatwić wyobrażenie sobie smaku czy temperatury fotografowanych potraw.

ARTYSTYCZNE ZDJĘCIA POTRAW

Niektóre fotografowane potrawy nie muszą należeć do smacznych, w końcu gastronomiczne gusta mamy bardzo różne. Model ich prezentacji jest jednak bardzo podobny i bazuje na bardzo dokładnym przygotowaniu scenerii, światła i dodatków uzupełniających. Fotografia żywności od kuchni dosłownie polega na tym, że zdjęcie powstaje właśnie w trakcie przygotowań dań. Ustawienia dania na talerzu, rozmieszczenie jego składników względem obiektywu i światła jest właśnie arcydziełem tworzenia wizerunku konkretnej potrawy. Dobór parametrów zdjęcia oraz uruchomienie migawki jest uwieńczeniem fotografii potraw. Postprodukcja dobrze przygotowanego zdjęcia kulinarnego, nie stanowi już wtedy zbyt wielu problemów i jest tylko dyskretnym dopełnieniem fotografii kulinarnej.